Geoblog.pl    spontan    Podróże    Wietnam 2011 Saigon, Delta Mekongu, Hoi An, Ha Long, Sapa    Ha Long
2011
lut

Ha Long

Wietnam
Wietnam, Hạ Long

Rano 8.00 zaczynamy nasza wycieczke do Ha Long Bay. W związku z zatonieciem łodzi w zatoce ( z 24 osob na statku zatonęło 12, według naszego przewodnika firma z której pochodziła łódź miała bardzo zła opinię i zapewniał że ich agencja niekorzystna z takich niewiarygodnych tanich przewoźników) który miał miejsce ok. 1 tydzien wczesniej nasz program został zmieniony. Wykupismy wycieczke na 58 usd za osobe (mysle ze na miejscu podobna opcje można byloby wynegocjować za jakies 35 usd) z jednodniowym noclegiem na łodce. Jak poinformowała nasza agencja związku z rządowymi działaniami częsć łodek nieotzrymała zezwolenia na transport turystów z opcja spania, zaproponowano nam opcje z noclegiem w hotelu na wyspie Cat Ba co specjalnie nas nie zmartwiło.
Po zebraniu jeszcze kliku osob z innych hoteli ruszyliśmy do portu skąd wypływają wszystkie łodzie. Droga zajęła nam jakies 3,5 h. W porcie w Halong Bay zostaliśmy zaokrętowani na łódkę bez opcji spania i popłynelimy w stronę zatoki. Niestety pogada nam niedopisała mglisto i chłodno ok. 15 st potem lekka mżawka, generalnie o tej porze roku jest mała szansa na lepszą pogodę. Po drodze zaliczyliśmy jaskienie, lunch na łodce i dopłynelimy do wyspy skąd przetransportowano nas do hotelu. Rano podobna pogoda, po sniadaniu powrot łodzią do portu. Z portu do Hanoi na godz ok. 16.00. Jedna z największych atrakcji Wietnamu trochę nas rozczarowała ale duży wpływ na to miała pogoda.

zwiedził 2% świata (4 państwa)
Zasoby: 27 wpisów27 0 komentarzy0 116 zdjęć116 0 plików multimedialnych0